Hvorfor vil jeg blir økonomisk uavhengig?

Frihet, muligheter, trygghet. Dette er ord jeg forbinder med økonomisk uavhengighet. Jeg forbinder det også med sparing, sparsomlighet og prioriteringer. For man må prioritere hva man bruker penger på og spare MYE for å komme i mål.

Mange som drømmer om økonomisk uavhengighet tar utgangspunkt i 4% regelen. Det går ut på at man i teorien skal kunne ta ut 4% av formuen hvert år uten at den minsker i verdi.

Om man har 5 millioner oppspart utgjør 4% 200 000 kr. Om 200 000 kr er nok til å dekke årlige utgifter kan man altså i teorien leve av disse og aldri gå tom for penger.

Jeg er dermed noe skeptisk til 4% regelen. Det er for all del et godt utgangspunkt til å finne ut hvor mye man må spare, men denne regelen kommer fra USA. Her i Norge har vi høye skattesatser på aksjegevinst og formue. Derfor mener jeg at man må spare mer om man skal leve etter dette.

Jeg tror ikke for min del at jeg kommer i mål med dette med det første, da det er snakk om veldig mye penger man må ha oppspart. Jeg er heller ikke ferdig kjøpt på boligmarkedet og kommer til å ha mye i boliglån i årene fremover. Boliglånet har førsteprioritet når det gjelder sparing og nedbetaling. Jeg sparer derfor kun i dag 5000 kr i primært globale indeksfond, resten av sparingen går til bolig. Når boligen er på godt vei til å være nedbetalt vil dette beløpet øke mye. Samtidig synes jeg det er viktig å sette av en del i aksjefond da jeg får renters renters effekten, og den vil jeg ikke gå glipp av.

Vi vil også gjerne ha barn på sikt og det er heller ikke en billig affære. Den dagen vi får barn kommer jeg til å ønske å være hjemme lengre med barnet før jeg begynner i jobb etter svangerskapet, dette må jeg også ha oppsparte midler til. For min del er det økonomisk frihet å ha mulighet til dette når den dagen kommer.

Mitt hårete langsiktige mål er at jeg har lyst til å ha mulighet til å gå av med pensjon tidligere eller i det minste jobbe redusert når jeg blir eldre uten å måtte leve på havregryn og vann. Sykepleier er et tungt yrke, og jeg kan ikke se for meg at jeg klarer å jobbe i en 100% stilling til jeg er nærmere 70 år, i alle fall ikke på sengepost på sykehus som jeg gjør i dag.

Kan det gå på sykepleierlønn? Det skal vi finne ut av.

2 kommentarer om “Hvorfor vil jeg blir økonomisk uavhengig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s