Boliglån dilemma

Da jeg kjøpte min nåværende leilighet høsten 2016, var jeg så dum at jeg låste renten på lånet mitt i fem år! Jeg innså egentlig ikke at dette var en idiotisk avgjørelse før i 2018. Selv om det uten tvil er veldig greit å vite nøyaktig hva jeg skal betale på lånet mitt fremover, så ser jeg at jeg har mulighet til å betale ned mye mer enn jeg gjør per dags dato.

I dag sparer jeg rundt 47 % av lønnen min hver mnd. Da har jeg ikke tatt med nedbetaling av studie- og boliglån i disse prosentene. Dermed vet jeg at jeg har mulighet til å betale mye mer på lånet enn jeg gjør i da. Jeg har også en høyrentekonto med 245 000 kr på per i dag.

Om jeg betaler mer ned på lånet så må jeg betale gebyr for dette. Det jeg er usikker på er om det vi lønne seg å betale gebyret i fohold til rentene på lånet langsiktig. Så dette må jeg undersøke litt nærmere med banken. Det som frister mest er å ta rundt 200 000 fra pengene på høyrentekontoen for å betale ned lånet. Da vil jo lånet krympe fra 1,9 til 1,7 mill. Er det noe som har erfaringer rundt dette som har noen gode tips??

Samboeren min og jeg planlegger også å kjøpe noe større sammen om et til to år. Dermed blir jeg veldig usikker på om jeg bør la pengene stå på konto for å kunne bruke de som egenkapital til ny bolig eller ikke. BSU’en min er enda ikke brukt så jeg har også fremdeles disse pengene stående på konto, men disse ønsker jeg selvfølgelig ikke å bruke før jeg må eller ikke får den gode renten lengre. Det skal også sies at boligen ble kjøpt for 2 950 000 og jeg har 1 900 000 i lån på boligen i dag. Så jeg har i tillegg til høyrentekonto og BSU litt over en million i «egenkapital» i leiligheten, men dette er jo avhengig av hva jeg får for den når jeg eventuelt selger.

Hva jeg skal gjøre med dette dilemmaet aner jeg ikke. Renten på boliglån er jo etter all sansynlighet på vei opp og jeg vet at mange har låst boliglånrenten sin nå. Jeg setter i alle fall stor pris på om noen vil dele sine tanker angående dette og om noen har noen gode inspill eller ideer 🙂

4 kommentarer om “Boliglån dilemma

 1. Hei! Spennende blogg, jeg kommer til å følge med 🙂

  Forstår at det kan være kjipt å ha låst renten, men uten at jeg kjenner til rentesatsen din fra 2016 kan de ikke være veldig mye høyere enn dagens flytende rente? I tillegg er jo renten på vei oppover, så sånn sett blir differansen stadig mindre. Du kan jo for eksempel sette inn det månedlige beløpet du ellers ville betalt ekstra ned på lånet inn på en god høyrentekonto, for å så betale inn dette oppsamlede beløpet på lånet når fastrenteavtalen går ut om to år? Jeg kjenner ikke til hva slike gebyr på å betale inn ekstra på fastrentelån ligger på, det blir jo et regnestykke om hva som lønner seg av å betale nå med gebyr, eller å vente to år uten gebyr.

  Likt av 1 person

  1. Så kjekt å høre! 🙂
   Nei, renten er lagt ifra høy i forhold til dagens flytende rente. Og det er jo en trygghet og forutsigbarhet med å ha låst renten. Samtidig så sparer jeg 47% av lønnen min utenom nedbetaling av lån. Disse 47% blir primært plassert på høyrentekonto og noe av det i globale indeksfons. Jeg har også ca. 250 000 kr på høyrentekonto og tilsvarende beløp på BSU. Jeg får ta meg et møte med banken å få litt tall på gebyrene, så blir det enklere å ta en avgjørelse. Det jeg vurderer er nemlig å ta rundt 200 000 fra høyrentekontoen og plassere disse inn på boliglånet – men vi får se hva jeg gjør når jeg har fått undersøkt saken nærmere.
   Tusen takk for inspill. Det settes stor pris på! 🙂

   Liker

 2. Om du vet med sikkerhet at du ønsker å bruke pengene på å nedbetale boliglånet kunne du jo opprettet en BSU 2 (om du allerede sparer i BSU?), og satt pengene på en slik konto frem til fastrente-perioden går ut? På den måten slipper du å betale gebyr for betale inn ekstra på boliglånet når renta er låst 🙂

  Liker

  1. Det var lurt! Jeg har tenkt tankten og tenkte å ta dette opp når jeg skal prate med banken. Desverre ser det ikke ut som verken SPV eller Sbanken som jeg har i dag har BSU 2. Jeg finner i alle fall ikke noe om det på nettsidene deres. Så da må jeg evt skaffe meg enda en bank :p

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s